Už štyri roky jem a vraciam.

Mam 21 rokov, nemam uplne príznaky bulimie, ale uz viac ako styri roky jem a vracam. Jedlo je pre mna pozitok a neviem sa ho vzdat. Cely den na nic ine nemyslim, len na to, ako a co a kedy budem jest a potom jem a jem a nasledne vraciam. Vysledky krvi mam normalne. Moja psychika tym zjavne trpi a moje ambicie zrejme tiež. Stal sa zo mna lenivy clovek a dost ma trapi ze vela minam za jedlo. Je mozne, ze nie som tucna, ale denne dokazem zjest 5 kil jedla len tak? Kupim jedlo na dva dni a jem, kym nezjem vsetko.

Otázka

Už štyri roky jem a vraciam.

Odpoveď

To, čo popisujete, hovorí jasne o poruche príjmu potravy. Súhlasím s vami, že je to hrôza. Kvantum jedla, ktoré pojete, zrejme slúži aj na "napĺňanie" iných potrieb a prianí, než je len zasycovanie, a preto ho jete v takej neobmedzenej miere.

Odporučila by som vám riadnu liečbu na oddelení, ktoré sa touto problematikou zaoberá, je to psychosomatické oddelenie Pinelovej nemocnice Pezinok, tel. 033 6482 180, najlepšie ráno medzi 8. a 9. h. Tu dostanete aj základné informácie o liečbe, veľmi vás chcem podporiť, aby ste zvážili túto cestu liečby, váš život stojí za to, aby ste ho prežili v zdraví a mám skúsenosti, že v komunite dievčeniec s podobným problémom sa prístup k jedlu a k sebe samej radikálne mení a mladé ženy nachádzajú silu a motiváciu vzdať sa týchto chorobných zlozvykov a začínajú konštruktívnejšie pristupovať k svojmu životu.