Ako získať chuť do jedla?

Mám 172 cm a 54 kg a chcela by som pribrať. Každý nado mnou „híka“, aká som chudá, všetko oblečenie na mne visí. Vôbec však nemám chuť do jedla, nepociťujem hlad, jem 3-krát denne normálne porcie, ale iba preto, že je to nutné. Ako získať chuť do jedla?

Otázka

Ako získať chuť do jedla?

Odpoveď

Zasycovanie a stravovanie je prirodzený proces organizmickej sebaregulácie, ktorý sa deje automaticky, cyklicky, v pravidelnom rytme a nevyžaduje si vedomú kontrolu. Je spojený s pocitom uspokojenia a slasti po najedení. Tak to prebieha u zdravých ľudí.

Nechutenstvo a odpor k jedlu je spojené s vážnejšími buď somatickými, alebo psychickými ťažkosťami. Zájdite ku svojej obvodnej lekárke a ak vylúči somatickú príčinu vášho nechutenstva, potom bude potrebné pozrieť sa na to, aké psychické problémy stoja v pozadí vášho nechutenstva. Na to by bolo dobré vstúpiť do psychoterapie a spoločne s odborníkom, ktorý vás bude sprevádzať vaším zážitkovým svetom, porozumieť zmyslu vášho nechutenstva a aj sa naučiť riadne stravovať a budovať si pozitívny vzťah k sebe samej.