Je rozleptaná nosová priehradka dedičná?

Mám bronchiálnu astmu, pred 6 – 7 rokmi som počas leta dostala vysoku horucku, lekar ale určil liečbu výlučne len na kortikoidoch a spreji do nosa + úst - Bioparox. Choroba pretrvavala. Po par týždňoch sa všetko vrátilo do normálu, až na jeden problém, ktorý ma sprevádza doteraz. Po super dobrej liečbe kortioidmi, mam rozleptanu nosnú prepášku, či skôr nosnú dutinu. Trosku ma to znepokojuje, som práve v 19. tyzdni tehotenstva. Bude mat dietatko nostek v poriadku, hrozi mu po mne zdedenie choroby, rozleptanej sliznice či nosnej prepážky?

Otázka

Je rozleptaná nosová priehradka dedičná?

Odpoveď

Ak mate poskodenu nosovu priehradku ako nasledok vonkajsej priciny (urazu, liekov atd...), tak sa prenosu na dieta nemusite obavat. Takisto s perforovanou (deravou) nosovou priehradkou nie su spojene ziadne ine zdravotne nasledky ako lokalne tazkosti v nose.

Medzi typicke patri napr. piskanie pri dychani, tvorba chrasticiek a castejsie krvacanie z nosa. Operacia sa vykonava v celkovej anestezii. Chrupka priehradky sa nahradza chrupkou zo zadnej casti priehradky, ci chrupkou z ucha alebo rebra (vsetko zalezi od velkosti diery). Uspesnost operacie je 50 %. Niekedy je potrebne operaciu rozlozit na viacero faz - a uspesnost je znova 50 % pri kazdej faze.

Najčítanejšie články