Dá sa nedoslýchavosť liečiť chirurgickým zákrokom?

V siedmich rokoch som mala silnu anginu, horucky... a prestala som dobre pocut. Mam problem s doslychavostou. Ked sa to pri chorobach zhorsovalo, navstivila som lekara. Poslal ma na infuznu liecbu do nemocnice, kde som si odlezala 12 dni. Odvtedy nemam pocit zlepsenia, skor naopak. Teraz mam 27 rokov, a mam taky pocit, ze sa mi to trosku zhorsuje. Da sa tato moja porucha liecit chirurgickym zakrokom? Lekari mi povedali, ze ked budem mat 50 rokov, budem hlucha uplne...

Otázka

Dá sa nedoslýchavosť liečiť chirurgickým zákrokom?

Odpoveď

Poruchy sluchu sa delia na dve skupiny. Prva je prevodova porucha sluchu (poskodena blanka bubienka ci sluchove kosticky) a ta sa da liecit - resp. zlepsit operaciou.

Druha skupina je tzv. percepcna porucha sluchu - sposobena poruchou vnutorneho ucha, ci sluchoveho nervu (pripadne oboch). Tato sa operaciou liecit neda - iba kompenzovat nacuvacim pristrojom. V istych pripadoch (ak je sluchovy nerv neporuseny a pacient je prakticky hluchy) je mozna operacia - kochlearna implantacia (KI). Ak vasa porucha sluchu progreduje, kontaktujte Slovenske centrum kochlearnej implantacie (nem. Petrzalka v Bratislave, MUDr. Zuzana Kabatova).