Dobrý deň.Už viac ako 10 rokov trpím na chronické ochorenie dých.ciest. Stále sú zahlienené,v pod.Biskupiciach mi dali dignózu exogenna alergická alveolitída,bola som v Novej Polianke, Martine,Ružomberku- operácia 3. krát dutiny,- sinusitída. Lieči ma ale

Otázka

Dobrý deň.Už viac ako 10 rokov trpím na chronické ochorenie dých.ciest. Stále sú zahlienené,v pod.Biskupiciach mi dali dignózu exogenna alergická alveolitída,bola som v Novej Polianke, Martine,Ružomberku- operácia 3. krát dutiny,- sinusitída. Lieči ma alergológ-všetky testy neg.,slabá umunita, pneumológ.Prosím Vás o vysvetlenie pojmov z výsledku CT, ktoré som teraz abolvovala po 11-tich rokoch.Je tam: lokálne zhrubnutá pleura s fibroznym pruhom vľavo, hyperdenzné noduly veľ.do 7 mm-skôr benigne zmeny vpravo v S10,S4,S3.Neviem, čo to znamená a či treba zahájiť novú liečbu- beriem inhal.kortikoidy, alerid, medrol /4mg obdeň/ už viac /6 rokov/pri zhoršení zvyšujem dávku.Asi 2x v roku antibiotiká. Počula som o lieku Avelox, no bojím sa vedľajších účinkov. Poraďte, prosím ako mám postupovať. Zaujíma ma názor odborníka, aj keď s výsledkom musím k svojmu lekárovi. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Vas CT nalez neznie nejako hrozivo :-) Ide pravdepodobne o starsie zmeny, ktoré sa dajú prirovnať k jazvám a ktoré sú následkjom prekonanej EAA. K liečbe sa neviem cez internet vyjadriť. Otázka znie, či potrebujete tie 4 mg medrolu obdeň, je to veľmi nízka dávka . Faktom ale je, že sú pacienti, ktorí potrebujú práve takúto malú dávku a bez nej by mali častejšie zhoršenie stavu. Avelox je antibiotikum (zo skupiny chinolónov). V danom kontexte nevidím dôvod prečo by ste ho mali užívať. Ak by ste ale dostali infekciu napr. stafylokokom rezistentným na bežné antibiotiká, potom by som Vám ten Avelox ordinoval. P.S. predpokladám, že vyšetreniami u Vás už dávno vylúčili cystickú fibrózu. Ale pre istotu sa pýtam, lebo jeden nikdy nevie ... :-)