Trvale užívam mukolytiká (acetylcysteín) vzhľadom na sinobronchiálny syndróm pri Kartagenerovej chorobe. Ako by som mala zmeniť liečbu v prípade gravidity?

Otázka

Trvale užívam mukolytiká (acetylcysteín) vzhľadom na sinobronchiálny syndróm pri Kartagenerovej chorobe. Ako by som mala zmeniť liečbu v prípade gravidity?

Odpoveď

Vazena pani N.K., prepacte, že odpovedam s oneskorenim, ale hadam sama poznate, ako rychlo sa v privale mailov da zabudnut na starsiu postu... Kartagenerov sy. (KS) a gravidita: Ak by ste boli muz, tak ste s KS infertilna. Ako zena mozete otehotniet, ale sance na otehotnenie su vyznamne znizene. Pred zamyslanym tehotenstvom by ste mali absolvovat konzultáciu v genetickej poradni. O.i. uz aj preto (ale nielen preto), lebo dakedy sa pod obrazom Kartagenerovho sy (najma ak je syndrom vyjadreny neuplne) moze skryvat cysticka fibroza. Predpokladam vsak, ze s diagnozou KS navstevujete kompetetne centrum a diagnoza cystickej fibrozy bola u vas vysetreniami (vratane genetickeho vysetrenia) vylucena. K Vasej otazke, ci v gravidite mozno uzivat N-acetylcystein (NAC): Ak by sme sa riadili podla pribaloveho letacika k preparatom NAC, tak sa tam pise, ze "v priebehu tehotenstva alebo kojenia musia byt pre uzivanie NAC osobitne dovody". Dalo by sa zhrnut, ze liecba KS takymto osobitnym dovodom je. Nie je tu priestor, aby som sa rozpisoval do podrobnosti, ale treba povedat, ze v odbornej literature je mnozstvo uvah dokonca o profylaktickom podavani latok s antioxidacnym ucinkom - a NAC je typickym reprezentantom antioxidantov - v tehotenstve na ochranu pred teratogenezou. Ma to svoju logiku. Existuje dost experimentalnych studii dokumentujucich priaznive ucinky NAC pri ochrane plodu pred teratogennymi ucinkami roznych znamych teratogenov. Na druhej strane daktore experimenty ukazali dost rozporne vysledky, kedy NAC za istych okolnosti (predovsetkym v zavislosti od davky NAC a doby podania teratogenu podporoval teratogenne zmany u plodov experimentalnych zvierat. Toto nabada k istej opatrnosti. Da sa vsak povedat, ze aj Kartagenerov sy je vysledkom fetalnych dysmorfogenetickych zmien. Ci vo Vasom pripade by NAC bol nielen mukolytikom, ale aj ochrancom plodu je sporne. Preto by som sa priklanal k tomu, aby ste sa liecili N-acetylcysteinom iba inhalacnou formou, nie v tabletkach ci roztokoch a nie v davkach, ktore by prevysovali Vas doterajsi denny prijem NAC. S pozdravom