Manželovi zistili v 25 rokoch kerakotonus - odvtedy nosí pevné kontaktné šošovky - chodí po ne do Brna, každý rok by si mal zadovážiť nové, ale väčšinou ich nosí aj vyšše 2 roky,môže mu to škodiť? inak - vidím že sú už opotrebované, lebo si ich občas umýv

Otázka

Manželovi zistili v 25 rokoch kerakotonus - odvtedy nosí pevné kontaktné šošovky - chodí po ne do Brna, každý rok by si mal zadovážiť nové, ale väčšinou ich nosí aj vyšše 2 roky,môže mu to škodiť? inak - vidím že sú už opotrebované, lebo si ich občas umýva v kuchynskej jari - vraj aby ich poriadne odmastil. transplantáciu rohovky mu odporúčali čo najneskôr - aký je váš názor?

Odpoveď

V každom prípade doporučujem manželovi nehazardovať s kontaktnými šošovkami,nečistiť ich jarou ale roztokmi na to určenými a častejšie ich meniť.Dnes sú na Slovenku aj tzv. hybridné KŠ-mäkkotvrdé, ktoré sú tiež vhodné pre niektoré typy keratokonusu.V súčasnosti existuje možnosť určitej úpravy zmien pri keratokonuse pomocou ožarovanie rohovky UV žiarením po podaní Riboflavínu,možnosť implantácie rohovkového prúžku ešte skôr ako bude nutná keratoplastika.