Mam problem s pravym okom konkretne so sietnicou.Mal som sportovy uraz, kedy som dostal puk pri hokeji do pravej licnej kosti. Uder bol taky silny, ze mi praskla licna kost a ten otras mi poskodil sietnicu v pravom oku. Pri vysetreni mi bolo povedane ze p

Otázka

Mam problem s pravym okom konkretne so sietnicou.Mal som sportovy uraz, kedy som dostal puk pri hokeji do pravej licnej kosti. Uder bol taky silny, ze mi praskla licna kost a ten otras mi poskodil sietnicu v pravom oku. Pri vysetreni mi bolo povedane ze par pigmentov na sietnici bolo \\\"odlepených\\\" a oko je otrasene. DAlej mi bolo povedane, ze musime cakat, ze mozno tie pigmenty sa \\\"prilepia\\\" naspat. Preslo uz viac ako 3 tyždne od urazu ale videnie sa mi zlepsilo iba do urcitej miery. A povedal by som ze momentalne sa to uz nezlepsuje. Moje videnie je trocha vlnovite ako keby som mal niekolko bodiek v oku, ktore mi obraz videnia rozmazavaju. Moja ocna doktorka mi povedala, ze sa to uz nemusi vratit do povodneho stavu a ze neni operacia, ktora by to vylepsila. Ak sa to samo neda spat tak mam trvale nasledky! Chcel by som sa spytat co si myslite vy o tom a ci vazne operacia v tomto pripade by nepomohla? A ako dlho by som mal cakat aby sa oko vyliecilo? Mozno mesiac nestaci na vyliecenie.Mal bz som este cakat?

Odpoveď

V kazdom pripade 3 tyzdne od urazu je velmi kratka doba, na to, aby oko bolo zahojene. Pre lepsie hojenie by ste mohli zvazit uzivanie Wobenzymu - enzymaticky preparat, ktory vyrazne zlepsuje proces hojenia. Nie je hradeny poistovnou, uziva sa v davkach 3x5 tbl., 2x5 tbl.Mozno by bolo vhodne kvapkat do oka Uniclophen kvapky, aj to by mohlo zlepsit reparacne schopnosti v oku. Liecenie trva aj niekolko mesiacov, je mozne, ze zostanu aj nejake nasledky, zavisi od lokalizacie a rozsahu poskodenia. Pokial Vam vysvetlenie Vasho ocneho lekara nie je postacujuce, mozte skonzultovat aj ineho ocneho odbornika.Po takychto otrasoch sietnice obycajne postupujeme konzervativne, sledujeme, operacia je len v nevyhnutnych pripadoch.