Mam problem s alergickou nadchou, ktorá už dospela do štádia, kedy nie som schopná vydržat bez kvapiek do nosa-olynth, alebo pod. aspon 2-3krat denne. Uzivam aj lieky, aj alergicke kvapky do nosa+Physiomer, zlepsi sa to niekedy, ked doteraz zlepsenie nena

Otázka

Mam problem s alergickou nadchou, ktorá už dospela do štádia, kedy nie som schopná vydržat bez kvapiek do nosa-olynth, alebo pod. aspon 2-3krat denne. Uzivam aj lieky, aj alergicke kvapky do nosa+Physiomer, zlepsi sa to niekedy, ked doteraz zlepsenie nenastalo ani po zmene tabletiek.

Odpoveď

V prvom rade by bolo vhodné absolvovať kontrolné nosno-ušno-krčné vyšetrenie, či podkladom zhoršenia upchávania nosa nie je nejaká prekážka –napr. tvorba polypov alebo príliš hrubej-hypertrofickej sliznice, prípadne vybočenie nosovej priehradky. Všetko toto sa dá korigovať malým operačným zákrokom.
Ak sa tieto príčiny vylúčia, je potrebné skontrolovať, či nie sú vo Vašom domácom prostredí spúšťače alergickej reakcie, ktoré neboli odstránené (podľa výsledku kožných alergologických testov, ktoré ste zrejme mali urobené, prípadne ich možno treba zopakovať, lebo spektrum alergie sa môže meniť). Ako ďalšia možnosť zostáva zmena liečby. Spektrum antialergických a protizápalových liekov používaných celkovo i lokálne do nosa je pomerne široké a obvykle vždy sa dá niečo skúsiť, čo ešte nebolo použité. Samozrejme z Vašej strany je nutné pravidelné používanie ordinovaných liekov.