Moj problém spocíva v tom, že mi bola zistená porucha calulárnej imunity. Problém zacal asi pred 5. rokmi. Už som pocas 2. rokov brala 2. krát Bronchovaxom. Angíny, zápaly priedušiek, a dutín ustúpilo. Ale všetko sa presunulo do pošvy. Vznikajú mi tu zápa

Otázka

Moj problém spocíva v tom, že mi bola zistená porucha calulárnej imunity. Problém zacal asi pred 5. rokmi. Už som pocas 2. rokov brala 2. krát Bronchovaxom. Angíny, zápaly priedušiek, a dutín ustúpilo. Ale všetko sa presunulo do pošvy. Vznikajú mi tu zápaly: zlatý stafilikok, enterokoky, pneumoniae, streptokoky a pliesne 1. za mesiac. Operovali mi krcok v dosledku abnormálnych buniek a displázie /tažkej/ a už je to v poriadku. Poradte mi co mám robit, aby som posilnila moju imunitu a ako sa liecit, poprípade aké lieky sa užívajú. Dakujem.

Odpoveď

Pôvod Vami popisovaných ťažkostí je pomerne zložitý, uplatňujú sa pri nich rôzne faktory vonkajšieho i vnútorného prostredia. Nejedná sa často o celkovú poruchu imunity, ale skôr o poruchu na lokálnej slizničnej úrovni, ku ktorej prispieva o.i. i opakovaná lokálna antibiotická liečba. Okrem úpravy životosprávy (používanie bavlneného prádla, nedráždivých, v lekárni zakúpených umývacích kozmetických prípravkov, šetrných pracích prostriedkov, bez aviváže, sa odporúča dlhodobé a pravidelné používanie probiotík.
Ak tieto opatrenia nestačia, tak je možné skúsiť opakovanú kúru Broncho-Vaxomom, ktorý máva aj v týchto prípadoch pozitívny efekt, prípadne inými imunomodulačnými prostriedkami (napr. enzýmová liečba- Wobenzým), ktoré patria do kompetencie imuno-alergológa.