Dobry den, pani doktorka. Liecim sa na alergologii asi 3 roky pre astmu, som dobre stabilizovana na lieku Seretide 250. Okrem toho uzivam liek Xyzal a na tychto liekoch nemam ziadne tazkosti alergickeho razu (nadcha, svrbenie oci a astma). Bola som na kom

Otázka

Dobry den, pani doktorka. Liecim sa na alergologii asi 3 roky pre astmu, som dobre stabilizovana na lieku Seretide 250. Okrem toho uzivam liek Xyzal a na tychto liekoch nemam ziadne tazkosti alergickeho razu (nadcha, svrbenie oci a astma). Bola som na kompletne odbery krvi, ale nic sa nezistilo, krvny obraz je v poriadku, hepatalne testy tiez, mam len mierne zvyseny bilirubin (25,4), ale to mam zdedene po rodicoch (obaja maju Gilbertovu chorobu), cukor, tuky, cholesterol je vsetko v norme, tlak medzi 115/75 a 125/85, mierna tachykardia 85/min. Stale ma stipe a boli hrdlo, sliznica je sustavne prekrvena, mandle zvacsene, ale vytery su opakovane negativne aj z krku aj z nosa. Mam problemy s jazykom, bud je pokryty hrubym bielym povlakom, akoby chlpaty, neda sa zoskrabat a vtedy citim v ustach trvale horku chut, alebo je akoby zlupany, v strede mierne ryhovany, ryhy stipu. Vyrazne sa potim a ten pot stiplavo pachne. Pijem dostatocne (2 litre plus strava), ale moc byva casto koncentrovany (asi nasledkom potenia). Mam studenu vlhku kozu, ktora sa v teple spoti do uplneho premocenia odevu. Nosim uz len bavlnene veci a pouzivam silne antiperspiranty, ale nepomaha. Dlhodobo uzivam probiotika z lekarne (po case ich striedam), okrem toho Mg, B-komplex, Zn, Se, kys.listovu, rybi olej. Liecim sa asi 7 rokov pre depresivnu poruchu, uzivam AD. Rentgen pluc bol negativny. ez vikendy spim aj 12 hodin cez noc a este 2-3hodiny cez den a len vtedy sa citim mierne osviezena. Cez tyzden spavam 8-9 hodin. Prosim Vas, poradte mi.

Odpoveď

Podľa popisu Vašich ťažkostí a príznakov sa najpravdepodobnejšie jedná u Vás o tzv. chronický únavový syndróm. Je to ochorenie známe len posledné desaťročia, jeho pôvod je komplikovaný a nie celkom jasný, uplatňujú sa v ňom hlavne určité infekcie ( najmä tzv. chronické lymfotropné vírusové infekcie) a porušené regulačné mechanizmy na úrovni nervového, endokrinného a imunitného systému, ktoré úzko spolu súvisia. V každom prípade je však nutné podrobné celkové vyšetrenie na vylúčenie iných závažných ochorení, ktoré sa môžu manifestovať chronickou únavou – najmä nádorového a tzv. reumatického (autoimunitného)pôvodu. Diagnóza syndrómu chronickej únavy sa môže vysloviť až po spoľahlivom vylúčení všetkých známych príčin takéhoto stavu.
Liečba je dlhodobá a pozostáva hlavne z režimových opatrení ( životospráva) a priaznivý efekt mávajú rôzne lieky ovplyvňujúce imunitný systém. Práve vzhľadom na to patrí väčšinou do rúk skúseného imunológa.