Moja mama, ktorá trpí už druhý rok reumatickou artritídou, na ktorú berie lieky, zacala pred asi dvomi mesiacmi opúchat. Prvý opuch vznikol po aplikovaní lokálnej anestézie u zubára a opuchy sa neustále vracajú a sú stále castejšie (niekolkokrát za týžden

Otázka

Moja mama, ktorá trpí už druhý rok reumatickou artritídou, na ktorú berie lieky, zacala pred asi dvomi mesiacmi opúchat. Prvý opuch vznikol po aplikovaní lokálnej anestézie u zubára a opuchy sa neustále vracajú a sú stále castejšie (niekolkokrát za týžden), raz jej opuchne polovica tváre, potom jazyk, vyskytol sa už aj opuch ruky. Mama dlhodo berie antihistaminiká. Je alergická na prach a niektoré potraviny, avšak opuchy prichádzajú nepredvídane. Mohol byt celý proces v organizme spustený anestéziologickou inekciou? Mama pre 6 rokmi prekonala aj onkologické ochorenie a boli jej odobraté niektoré lymfatické uzliny. Môže to súvisiet s tým?

Odpoveď

Opuchové reakcie sú celkom určite podmienené imunologickou reakciou, ktorej spúšťačom môže byť teoreticky aj spomínané podanie lokálneho anestetika,alebo i zubno lekársky zákrok, najmä ak bolo prítomné nejaké infekčné ložisko v tkanivách okolo zuba. Stav si vyžaduje podrobné imuno-alergologické vyšetrenie so zameraním na možné alergické, ale i nealergické mechanizmy.V každom prípade by sa Vaša matka mala obrátiť v prvom rade na imuno-alergológa, ktorý ju má v sledovaní pre spomínanú alergiu a ktorý jej indikoval antihistaminiká.