Mám autoimunnú tyreoditidu, p. doktorka ma lieci 3 roky L thyroxinom, ten zápal mi stále pretrváva. Poradte, aké lieky by som mala brat, nemal by sa liecit zápal? V tele sa mi tvoria protilátky anti Tg mám hodnotu 322, anti TPO mám 120, tiež sa mi tvoria

Otázka

Mám autoimunnú tyreoditidu, p. doktorka ma lieci 3 roky L thyroxinom, ten zápal mi stále pretrváva. Poradte, aké lieky by som mala brat, nemal by sa liecit zápal? V tele sa mi tvoria protilátky anti Tg mám hodnotu 322, anti TPO mám 120, tiež sa mi tvoria nejaké protilátky na trombocyty.

Odpoveď

Autoimunitný zápal štítnej žľazy je pomerne častým ochorením, najmä u žien. Pri jeho vzniku (ako aj pri vzniku iných autoimunitných ochorení ) sa uplatňuje genetická predispozícia, ale i infekcie, najmä vírusové. Liečba však v prípade štítnej žľazy naozaj pozostáva len z náhrady hormónov. Protilátky sa síce sledujú, ale celková imunosupresívna liečba ( čiže liečba na potlačenie ich vzniku) nie je potrebná. Pokiaľ ide o protilátky proti trombocytom, o potrebe liečby rozhoduje v tomto prípade hematológ.