Chcela by som sa informovat ohladne môjho 3 - rocného syna. Od septembra zacal navštevovat škôlku a má neustále nádchu. Lieci sa z nej týždne. Potom je to 3-4 dni dobre a zase je chorý. Trvá to už od septembra. Nemá ani angínu, ani iné ochorenia. Len je t

Otázka

Chcela by som sa informovat ohladne môjho 3 - rocného syna. Od septembra zacal navštevovat škôlku a má neustále nádchu. Lieci sa z nej týždne. Potom je to 3-4 dni dobre a zase je chorý. Trvá to už od septembra. Nemá ani angínu, ani iné ochorenia. Len je to stále nádcha. Pár dni dobré a pár dni zle. Na alergologii je stále pozorovaný, ale nic mu neukazuje. Poradte mi ako mám dalej postupovat.

Odpoveď

Pri zaradení dieťaťa do kolektívneho zariadenia je nutné počítať so zvýšenou chorobnosťou najmä v prvých mesiacoch, o to skôr, ak zaradenie prebehne v septembri, kedy aj prirodzene je sezóna tzv. rinovírusov, t.j. vírusov vyvolávajúcich bežné ochorenia horných dýchacích ciest. Pokiaľ by problém pretrvával viac ako prvé 3 mesiace, je možné zaradiť kúru na zvýšenie odolnosti cestou imunoalergológa, ale aj absolvovať krčné-nosno- ušné vyšetrenie, či náhodou nie sú zväčšené nosné mandle, ktoré udržujú problém s nádchou. Zatiaľ je potrebné dbať na dostatok vitamínov a na dostatočné doliečenie akútnych ochorení- nedávať dieťa do škôlky akôr, ako je úplne doliečené.