Som v 8. meiaci tehotenstva a mám problém s nádchou, doktori si myslia že by to mohla byt alergia, ale ja už nevládzem dýchat a bez sanorinu som stratená cez noc, musím si ho dat, len sa bojím ci to nebude mat vedlajší úcinok na moje bábätko. Do toho mi p

Otázka

Som v 8. meiaci tehotenstva a mám problém s nádchou, doktori si myslia že by to mohla byt alergia, ale ja už nevládzem dýchat a bez sanorinu som stratená cez noc, musím si ho dat, len sa bojím ci to nebude mat vedlajší úcinok na moje bábätko. Do toho mi prišlo aj výtok z oka, biely a neprestáva a stále mi oko mokvá, a už mi ocná poradila všetkomožné, od kvapiek po masticky, ci vyplachovanie.

Odpoveď

Pod vplyvom hormonálnych zmien v tehotenstve môže dochádzať k zvýšenému presiaknutiu sliznice a upchávaniu nosa, ale aj k manifestácii alergickej dispozície. V každom prípade je nutné alergologické vyšetrenie a odborné ORL vyšetrenie. Avšak bez ohľadu na dôkaz alergie je obvykle v týchto prípadoch účinná liečba tzv. nazálnymi kortikosteroidmi, ktoré pri pravidelnom používaní odstránia opuch sliznice. Koncom tehotenstva sa môžu používať bez obáv, vhodný je preparát s obsahom budesonidu, ktorý má najlepší bezpečnostný profil. Môže ho predpísať odborný lekár (pľúcny, ORL a alergológ), resp. praktický lekár na ich doporučenie.