Mám 1,5 rocnú dcéru a má stále zvyšujúci sa pocet eozinofilov v krvi. Alergologicka nám predpísala Flixotide, Zyrtec, Ventolin. Testy však vyšli tiež negatívne. Malej som liecbu nedávala pretože alergicka podla mna nie je, nijako sa to na nej neprejavuje.

Otázka

Mám 1,5 rocnú dcéru a má stále zvyšujúci sa pocet eozinofilov v krvi. Alergologicka nám predpísala Flixotide, Zyrtec, Ventolin. Testy však vyšli tiež negatívne. Malej som liecbu nedávala pretože alergicka podla mna nie je, nijako sa to na nej neprejavuje. V piatich mesiacoch sme prekonali zápal obliciek a mocových ciest odvtedy chorá nebývala, len bežné nádchy...Z coho to môže byt?

Odpoveď

Po vylúčení parazitárnej infekcie a iných vážnejších (a vzácnejších) príčin zvýšeného počtu eozinofilov je najpravdepodobnejšou príčinou alergická dispozícia, tzv. atopický terén. Tento môže byť prítomný, aj keď sa nijako výraznejšie neprejavuje, a aj keď kožné testy jednorazovo vyjdú negatívne. Táto dispozícia sa môže a nemusí v budúcnosti výraznejšie prejaviť.
Na druhej strane, ak alergológ Vášmu dieťaťu naordinoval Vami uvedenú liečbu, iste to neurobil bezdôvodne, len kvôli zvýšenému počtu eozinofilov. Najlepším riešením by bolo otvorene sa s ním pozhovárať a prediskutovať pravdepodobnosť alergie a potrebu liečby u Vášho dieťaťa.