Po jablkách (niekedy po orechoch) na jesen väcšinou sa objavujú na jazyku a dasnách afty; neskôr o den - 2 dni opuchy pier, okraje pier štípu ako vyfúkané vetrom, koža sa šúpe, okrem toho flaky na tvári, ktoré štípu a pália, po použití krému Advantan - pr

Otázka

Po jablkách (niekedy po orechoch) na jesen väcšinou sa objavujú na jazyku a dasnách afty; neskôr o den - 2 dni opuchy pier, okraje pier štípu ako vyfúkané vetrom, koža sa šúpe, okrem toho flaky na tvári, ktoré štípu a pália, po použití krému Advantan - presunú sa na iné miesto na tvári, prípadne trochu spuchnú, koža na tvári je šupinatá; slzy štípu na vonk. kútiku oka. Sliznica v ústach je opuchnutá aj pery zvnútra. Na 1 den opuch ustúpi, znova sa vráti. Už 5 týždnov to mám, pomáhali trochu Calciové injekcie, ale vždy dostanem len 10, potom len Telfast 180, príp. Zodac. Stále som unavená, ospalá (aj bez liekov) už som vysadila lieky. Dá sa to nejako liecit?

Odpoveď

Popisované príznaky imponujú ako alergická reakcia na rôzne druhy ovocia, ktorá sa prejavuje slizničnými a kožnými prejavmi. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o tzv. orálny alergický syndróm, ktorý sa vyskytuje pri skríženej alergii na niektoré druhy peľov a súčasne rastlinných potravín, ktoré obsahujú určité spoločné alergény. Výrazný je najmä vzťah alergie na peľ jarných stromov, ako sú brezy, liesky, jelše, ktoré kvitnú cca od februára do mája, a alergiou na jablká, hrušky,orechy, mandle, marhule, broskyne, čerešne, kiwi,...ale i iné ovocie a zeleninu ako mrkva, zemiaky, surový zeler. Pritom príznaky peľovej alergie v sezóne môžu byť oveľa menej nápadné a môžu uniknúť pozornosti.
V každom prípade si Váš stav vyžaduje podrobné alergologické vyšetrenie a liečbu a úpravu životosprávy- najmä diéty. Kým neabsolvujete toto vyšetrenie, dodržujte prísnu diétu s vylúčením všetkých potravín, po ktorých ste pozorovali príznaky v ústach alebo na tvári. Potrebu vitamínov je zatiaľ možné nahrádzať umelým prísunom vo forme farmaceutických vitamínových prípravkov.