Mam 31 rokov a vraj som v detstve neprekonala ovcie kiahne. Mam deti vo veku 6 a 3 rokov a asi sa coskoro kiahnam nevyhneme. Mozete mi poradit co by bolo pre mna najlepsie urobit? Syn ma 3 roky, znizenu cel.imunitu, momentalne berie Ribomunyl. Nebolo by d

Otázka

Mam 31 rokov a vraj som v detstve neprekonala ovcie kiahne. Mam deti vo veku 6 a 3 rokov a asi sa coskoro kiahnam nevyhneme. Mozete mi poradit co by bolo pre mna najlepsie urobit? Syn ma 3 roky, znizenu cel.imunitu, momentalne berie Ribomunyl. Nebolo by dobre aj jeho preventivne aspon jednou vakcinou zaockovat, alebo to zvladne aj bez nej?

Odpoveď

Pokiaľ mi je známe, proti ovčím kiahňam sa neočkuje. Je možné vyšetriť protilátky a tak zistiť, či ste skutočne ochorenie v detstve prekonali. Má to však význam hlavne vtedy, ak by ste boli tehotná. V tom prípade sa hneď pri podozrení na výskyt kiahní v okolí môžu urobiť určité opatrenia, ktoré sa obvykle realizujú cestou infektológa. Bežne však sa žiadna preventívna intervencia nerobí. Stupeň zníženia obranyschopnosti u Vášho syna musí posúdiť lekár, ktorý stanovil diagnózu zníženia celulárnej imunity. Často krát ( väčšinou) ide iba o mierne odchýlky v laboratórnych hodnotách, ktoré sa často prehnane interpretujú ako poruchy imunity.