Ako donútiť dospelú ženu, 40 ročnú, aby navštívila lekára?

Ako donútit dospelú ženu, 40 rocnú, aby navštívila lekára alebo niekoho kto by ju vyšetril na anorexiu a v prípade, že je na anorexiu skutocne chorá o com sme my rodicia 100% presvedcení, ako ju donútit, aby sa liecila. My máme strach, že je už v takom štádiu anorexie, že už ani okamžité zacatie liecby jej nepomôže. Ona totiž na túto tému nie je ochotná s nikym diskutovat, pritom okrem vody a kávy prakticky nic nekonzumuje. A jej organizmus už ani nic neprijíma, lebo ak náhodou, alebo pod nátlakom nieco zje, zostane jej špatne a všetko z nej vrchom, alebo spodkom odíde. Co robit?

Otázka

Ako donútiť dospelú ženu, 40 ročnú, aby navštívila lekára?

Odpoveď

Ste v nezávideniahodnej situácii. Máte dospelú dcéru, ktorá má zrejme dlhé roky anorexiu a je úplne nekritická k svojmu stavu. Nechce si priznať, že trpí PPP, odmieta liečbu. Je pravda, že pacientku s PPP vo väčšine prípadov nie je možné donútiť k liečbe. Výnimku tvoria prípady, keď je hmotnosť extrémne nízka, alebo telesný a psychický stav veľmi závažný. V takýchto zriedkavých prípadoch je možná hospitalizácia aj proti vôli pacientky, čo zváži lekár.
Doporučujem navštíviť psychiatra v mieste bydliska, podrobne ho poinformujte o zdravotnom stave Vašej dcéry. Taktiež je vhodné navštíviť aj praktického lekára a zrealizovať aspoň laboratórne vyšetrenia.