Mam 34 rokov a pred 3 mesiacmi mi zistili glaukom. Všetky vyšetrenia som absolvovala mam nasadene alfagan kvapky ktore mi zo začiatku robili zápchu nechcela som ich užívať ale lekárka mi povedala že žiadne iné kvapky neexistuju. Musím ich užívať ale porad

Otázka

Mam 34 rokov a pred 3 mesiacmi mi zistili glaukom. Všetky vyšetrenia som absolvovala mam nasadene alfagan kvapky ktore mi zo začiatku robili zápchu nechcela som ich užívať ale lekárka mi povedala že žiadne iné kvapky neexistuju. Musím ich užívať ale poradila mi ako si kvapkať aby sa kvapki nedostali cez očné knáliky do hrdla. Teraz už nemám zápchu.

Odpoveď

Dnes existuju rozne kvapky, ktore je mozne pri zvysenom ocnom tlaku alebo uz pri stanoveni dg: glaukom doporucit na uzivanie. Zalezi od vysledkov vysetreni, ocnom naleze,ktore z aj roznych skupin antiglaukomatik doporucujeme, je mozne ev, aj podla vasej odozvy liecbu zmenit. Glaukom je ocne ochorenie, ktore je dnes klasifikovane ako neuropatia zrakoveho nervu.Prelozene do zrozumitelnejsej formy nie je to len zvysenie očneho tlaku, ale su pritomne aj ine zmeny, ako napr. zmeny v zorneom poli. Je nutne starostlivo sledovat vsetky podstatne parametre, aj teda ocny tlak a hlavne poctivo si kvapkat doporucene kvapky. Pokial je takato liecba nedostatocna je mozne doporucit zmenu kvapiek, doplnit operaciu.