Uz asi dva roky mam problem s dychanim, t.j. cca kazde 4 hodiny a vzdy vecer pred spanim sa mi "upcha" horna cast (nasal cavity area). Vyskusala som hadam uz vsetky na trhu dostupne nosne preparaty (kvapky, spreje, naparovanie), ale bohouzial bezvysledne,

Otázka

Uz asi dva roky mam problem s dychanim, t.j. cca kazde 4 hodiny a vzdy vecer pred spanim sa mi "upcha" horna cast (nasal cavity area). Vyskusala som hadam uz vsetky na trhu dostupne nosne preparaty (kvapky, spreje, naparovanie), ale bohouzial bezvysledne, jedine Olynth 0.1% zabral. Moja lekarka mi vzdy len predpise novy preparat, no nemozem predsa cely zivot byt na Olynthe!

Odpoveď

Neuvádzate, či ste boli vyšetrená u odborného lekára nosno-ušno-krčného. Toto vyšetrenie je nevyhnutné a podľa jeho výsledku Vám môže byť doporučené aj alergologické vyšetrenie. Adekvátna liečba určite nespočíva v dlhodobom používaní Olynthu alebo podobných látok, ktoré v konečnom dôsledku pri dlhodobom používaní poškodzujú nosnú sliznicu. Upchávanie nosa je v zásade spôsobené buď opuchom sliznice alebo aj anatomickými prekážkami, ako sú vybočenie nosovej priehradky alebo prítomnosťou nosových polypov, prípadne kombináciou týchto faktorov. Existujú lieky, ktoré pri pravidelnom a dlhodobom používaní zmenšujú opuch nosovej sliznice. V prípade prekážok voľného prúdenia vzduchu je niekedy nutná i chirurgická korekcia. Ak sa dokáže alergia, je nutné vyhýbanie sa príslušným alergénom, prípadne sa ordinuje aj špecifická alergénová imunoterapia- t.j. liečba samotnými alergénmi, ktorá navodzuje toleranciu organizmu (tzv. hyposenzibilizácia).