Už treti rok v zime mam problém s upchatým nosom. Bola som na nosnom vyšetrení minuly rok v zime a nic mi nezistili. Tento rok sa to opakuje znova. Nemám žiadny sekret len sa mi upcha nos. Používam nosny sprej olynth, ktory mi na nejaku dobu uvolní dutiny

Otázka

Už treti rok v zime mam problém s upchatým nosom. Bola som na nosnom vyšetrení minuly rok v zime a nic mi nezistili. Tento rok sa to opakuje znova. Nemám žiadny sekret len sa mi upcha nos. Používam nosny sprej olynth, ktory mi na nejaku dobu uvolní dutiny ale o par hodin je to znova ako pred tym. Aj po podani kvapiek, mi z nosa vobec nic nevyteka. Mam navstivit alergologa? Môžu sa tieto kvapky užívat aj dlhodobo v tehotenste?

Odpoveď

V tehotnosti sa často vyskytuje tento problém, vplyv naň má i hormonálna situácia. V každom prípade navštívte odborného lekára ORL a prípadne, ak Vám to odporučí podľa vzhľadu sliznice, aj alergológa. Dlhodobé používanie voľno predajných kvapiek a sprayov, pôsobiacich proti opuchu nosnej sliznice, je v prvom rade škodlivé na samotnú sliznicu nosa a vedie ku zhoršovaniu opuchu. Z hľadiska rizika pre plod sa treba riadiť informáciou na príbalovom letáku.