Dcéra, ktorá už 3 rok pracuje ako letuška v emiratoch je stále chorá - horné dýchacie cesty a berie antibiotiká, za posledný 1/2 rok 10x, naposledy bola vyšetrená u gastroent. a ten jej dal antibiotiká na poškodenie tráv. sústavy po liečbach antibiotikami

Otázka

Dcéra, ktorá už 3 rok pracuje ako letuška v emiratoch je stále chorá - horné dýchacie cesty a berie antibiotiká, za posledný 1/2 rok 10x, naposledy bola vyšetrená u gastroent. a ten jej dal antibiotiká na poškodenie tráv. sústavy po liečbach antibiotikami. Celiakiu nezistili, pľúcne chlamidie tiež nie, je to len z klímy, musí nechať prácu ktorá to spôsobuje?

Odpoveď

Na častých ochoreniach horných dýchacích ciest sa iste môže podieľať vplyv klimatizácie a prípadne i náhlych teplotných zmien vonkajšieho prostredia pri prekračovaní rôznych klimatických pásiem. Každý takýto stav si však vyžaduje dôkladné imunologické vyšetrenie. Na jeho základe možno ordinovať podpornú liečbu (imunomoduláciu), ktorá môže časté infekty horných dýchacích ciest odstrániť. Ak by tento postup nebol úspešný, potom je naozaj nutné uvažovať o zmene pracovného prostredia.