Asi pred mesiacom mi boli robene krvne testy z ktorych mi zistili zvýšene ASLO 437 a Ericsonov OCH test titer: 240, opakovany o mesiac zase 240, vraj ide o mononukleozu plus nejake koky, mam vraj zvacsene uzliny na krku, plus Monocyty zvysene o 0,6% ale z

Otázka

Asi pred mesiacom mi boli robene krvne testy z ktorych mi zistili zvýšene ASLO 437 a Ericsonov OCH test titer: 240, opakovany o mesiac zase 240, vraj ide o mononukleozu plus nejake koky, mam vraj zvacsene uzliny na krku, plus Monocyty zvysene o 0,6% ale ziadne ine priznaky ako horucka, bolesti hrdla nemam, unavu som pocitoval iba asi tyzden ale inac nic vynimocne, pecenove testy v norme. Bral som Penclen 30 dní.

Odpoveď

Uvedené výsledky predstavujú reakciu imunitného systému na infekciu vírusom Ebstein-Barrovej, ktorý spôsobuje aj infekčnú mononukleózu, a na streptokokovú infekciu. Ochorenie infekčnou mononukleózou môže prebehnúť aj celkom ľahko, s nenápadnými príznakmi, ako sa to stalo pravdepodobne aj vo Vašom prípade. Pokiaľ ide o ASLO, zvýšená hodnota môže predstavovať reakciu na dávnejšie prebehnutú streptokokovú infekciu. Ďalší postup závisí od vývoja klinických príznakov a laboratórnych nálezov. U časti pacientov dochádza po infekcii k dlhšie trvajúcim ťažkostiam – zvýšenej únavnosti, prípadne aj zvýšeným teplotám, ktoré si vyžadujú ovplyvnenie liečbou, buď cestou infektológa alebo imuno-alergológa.