Uz cca 2 roky mavam niekedy teploty okolo 37,1 avsak moj pocit vtedy je akoby som mala 39. Neustale mam problemy s kozou nad hornou perou, cervena, bolava. Okrem toho sa silno poti pod pazuchami. Jedine co mi zistili su chlamidie pneumoniae, ktore sa stal

Otázka

Uz cca 2 roky mavam niekedy teploty okolo 37,1 avsak moj pocit vtedy je akoby som mala 39. Neustale mam problemy s kozou nad hornou perou, cervena, bolava. Okrem toho sa silno poti pod pazuchami. Jedine co mi zistili su chlamidie pneumoniae, ktore sa stale vracaju a zlu bunkovu imunitu. Posledne tri tyzdne sa mi vsak pridali asi zavaznejsie komplikacie. Mam na nohach erythema nodosum, dost velke bolesti klbov, svalov a opuchy okolo clenkov. Podla rtg povedala plucna lekarka, pravdepodobne sarkoidoza okrem toho dnes zo sputu potvrdena klebsiella. Liecim sa aj v imun.ambulancii, imodin, imunor.

Odpoveď

Váš problém naozaj je trochu komplikovanejší a ťažko sa k nemu týmto spôsobom relevantne vyjadriť. V každom prípade je nutné sa riadiť radami pneumológa, ktorý vyslovil podozrenie na sarkoidózu pľúc, ktorej príznaky zodpovedajú Vašim údajom. Je to chronické zápalové ochorenie neznámeho pôvodu, ktoré ale práve v prípadoch s nodóznym erytémom a kĺbnymi prejavmi máva priaznivý priebeh. Znížené laboratórne hodnoty pri vyšetrení imunologického stavu sú súčasťou laboratórneho nálezu u tohto ochorenia. Nález Klebsielly v spúte môže byť len náhodný.
Predchádzajúce dlhšie obdobie zvýšených teplôt môže naozaj súvisieť s prekonanou infekciou pôvodcom infekčnej mononukleózy.
Záverom teda by som Vám odporúčala teraz liečbu u pneumológa a radšej by som vynechala alternatívne liečebné postupy. Mohlo by sa totiž stať, že by došlo k zanedbaniu potrebnej liečebnej starostlivosti a v konečnom dôsledku k trvalejšiemu zhoršeniu Vášho zdravotného stavu.