Moj syn bol diagnozovany s chorobou Atopic Dermatitis pred piatimi rokmi. Jeho stav sa zhorsuje, najma v zime. Ulavi sa mu len pri horucej sprche, po com moze zaspat cca 5 hodin. Zobudza sa pre neznesitelne svrbenie. Presiel pouzivanim roznych liekov, uz

Otázka

Moj syn bol diagnozovany s chorobou Atopic Dermatitis pred piatimi rokmi. Jeho stav sa zhorsuje, najma v zime. Ulavi sa mu len pri horucej sprche, po com moze zaspat cca 5 hodin. Zobudza sa pre neznesitelne svrbenie. Presiel pouzivanim roznych liekov, uz dlhsi cas pouziva len Lotridem. Tvrdi, ze mast mu ciastocne pomaha, avsak nemoze tento liek vela pouzivat. Nasledok je, ze pri vacsom pouziti ma tazkosti vo vnutornostiach, ktore su este viacej neznesitelne ako kozne prejavy. Moj syn Daniel je 34 rocny velmi sportovo zalozeny. Trenuje denne na maratonske preteky. Tiez podotykam, ze ma velmi stresove zamestnanie. Je moznost liecby a kedze jeho stav sa v zime zhorsuje, ci by ozarovanie horskym slnkom nebolo prospesne.

Odpoveď

Atopická dermatitída je ochorenie síce primárne alergického charakteru, ale na jeho priebehu a prejavoch sa uplatňuje veľa ďalších faktorov. Patrí medzi ne aj sezonalita- čiže zhoršovanie v určitých ročných obdobiach, stres tiež môže výrazne zhoršovať prejavy, ale i potenie, prašné prostredie, niektoré potraviny, infekcie... Najlepšie je pokúsiť sa vypozorovať individuálne provokujúce faktory a podľa možnosti sa aspoň niektorým vyhýbať.
Liečbu najmä závažnejšej formy atopickej dermatitídy by vždy mali riadiť odborníci v spolupráci - kožný lekár a imunológ-alergológ. Ak sú také výrazné ťažkosti, ako ste spomínali, liečba, ktorú ste uviedli, nestačí. Ďalšia vec, ktorú si liečenie vyžaduje, je trpezlivosť. Neúspech nejakého liečebného postupu by nemal viesť k tomu, aby sa pravidelné kontroly prerušili. Ide o zložitý problém a hľadanie optimálneho spôsobu liečby je dosť náročné. Už spomínaná úprava životosprávy a diéty k tomu nevyhnutne patrí.