Chcela by som sa informovať ohľadne mojej 10 mesačnej dcérky. Narodila sa zdravá, krásna, všetko prebiehalo úplne v poriadku ale asi po 4 mesiaci začala zvracať mliečko. Od 2 týždňa je na umelom mliečku nutrilon. Na gasto poradni nám povedali, že má reflu

Otázka

Chcela by som sa informovať ohľadne mojej 10 mesačnej dcérky. Narodila sa zdravá, krásna, všetko prebiehalo úplne v poriadku ale asi po 4 mesiaci začala zvracať mliečko. Od 2 týždňa je na umelom mliečku nutrilon. Na gasto poradni nám povedali, že má reflux a kázali, aby sme nutrilon AR zahusťovali nutritonom. Tak sme urobili ale malinká mliečko stále zvrackala a vracká ho dodnes. Odvtedy prešlo niekoľko mesiacov a nás zaráža, že malinká papá už tuhú stravu - dávame jej ovocné výživky, mäsovo-zeleninové príkrmy a iné veci ktoré môže a z tých nevyvráti už nič. Ale akonáhle jej dáme čokoľvek mliečneho charakteru zase to ide von. Hoci sú to jogurty, kaše, maslo, syry - všetko vyvráti. Na gastro poradni povedali že stále pretrváva reflux. Ale mne sa to nezdá - prečo nevracia aj iné veci len mliečne výrobky? Robili jej testy na alergiu bielkoviny kravského mlieka ale to vyšlo negatívne.

Odpoveď

Gastroezofageálny reflux u malého dieťaťa môže byť vyvolávaný a udržovaný práve v dôsledku alergie na potraviny- napr. aj na kravské mlieko. Táto alergia je u detí pomerne častá, ale bežne používané metódy vyšetrovania protilátok triedy IgG a IgA (prípadne IgM) podľa novších poznatkov nehovoria nič o alergii. Bolo by vhodné navštíviť imuno-alergológa, ktorý môže ordinovať presnejšie a podrobnejšie laboratórne vyšetrenie a aj vyšetriť celkovú atopickú (alergickú) dispozíciu dieťaťa. Ďalšou príčinou neznášanlivosti mliečnych potravín býva aj intolerancia mliečneho cukru- laktózy- na podklade chýbania enzýmu, potrebného pre jeho trávenie.