Mojmu priatelovi (24) pred rokom a pol diagnostikovali rakovinu stitnej zlazy, vybrali mu vsetko, bol nedavno (pred cca tyzdnom) na kontrolach a vsetko bolo v norme, vyzera, ze bude len sledovany. Jedine, coho mal menej boli biele krvinky, ale nie nejak v

Otázka

Mojmu priatelovi (24) pred rokom a pol diagnostikovali rakovinu stitnej zlazy, vybrali mu vsetko, bol nedavno (pred cca tyzdnom) na kontrolach a vsetko bolo v norme, vyzera, ze bude len sledovany. Jedine, coho mal menej boli biele krvinky, ale nie nejak velmi. Berie lieky na stitnu zlazu uz rok, stale tie iste. Asi pred troma tyzdnami bol "chory", lekarka to nediagnostikovala ako ziadnu konkretnu chorobu, len povedala, ze dobre, ze prisiel, lebo mu uz trosku zachadzala choroba na dolne dychacie cesty. Dostal antibiotika (bohuzial neviem nazov) a tie mu nepomohli, stale sa citil chory, tak siel druhykrat a vymenila mu ich za ine. Teraz v pondelok prestal brat tie druhe, tie mu pomohli, teraz sa citi zdravo. Ale posledne dva tyzdne ho strasne rychlo vecer "odtne", uz okolo pol deviatej, s tym, ze vstava doobeda okolo desiatej. A dlhsie hore proste nevydrzi, co predtym nikdy nebolo. Vzdy, aj ked vstaval o osmej rano, bol hore aspon do druhej v noci. Naposledy zaspal obleceny na posteli, ked si cital na notebooku spravy, co sa mu hadam este nestalo. Stale berie tie iste lieky na stitnu zlazu, uz rok.

Odpoveď

Ak Váš priateľ bol nedávno kontrolovaný z hľadiska stavu po operácii nádoru štítnej žľazy a kontrola dopadla dobre, tak je pravdepodobné, že jeho momentálny stav môže byť dôsledkom akútneho ochorenia, ktoré prekonal- pravdepodobne virózy. Jednak organizmus po odstránení štítnej žľazy je predsa len do istej miery oslabený a môže reagovať na virózu dlhšie trvajúcou zvýšenou únavnosťou a potrebou dlhšej rekonvalescencie a jednak aj niektoré virózy môžu samy o sebe vyvolať takýto stav. V týchto prípadoch je dôležité rešpektovať potrebu organizmu, dopriať mu dostatok odpočinku a zabezpečiť bohatý prísun vitamínov. V priaznivom počasí sa snažiť tráviť dostatok času vonku s primeranou pohybovou aktivitou.