Som farmaceutka. Chcela by som vediet, preco sa pocas desenzibilizacnej liecby typu Staloral nesmu uzivat betablokatory (nikde sa nemozem dopatrat k tejto informacii). Po druhe-pocas prace po skoceni skoly (2 roky) sa u mna vyvinula alergia na penicilin,

Otázka

Som farmaceutka. Chcela by som vediet, preco sa pocas desenzibilizacnej liecby typu Staloral nesmu uzivat betablokatory (nikde sa nemozem dopatrat k tejto informacii). Po druhe-pocas prace po skoceni skoly (2 roky) sa u mna vyvinula alergia na penicilin, mala som anafylakticky sok po vdychnuti sirupu Penbene pri riedeni. Som tym padom v pasci, pretoze nemozem sluzit pohotovost, kedy nema tie sirupy kto za mna nariedit! Nemam odvahu otvorit ziadny sirup so obsahom penicilinov ani cefalosporinov a viem, ze alergia na lieky sa nelieci desenzibilizaciou, ale co teraz mam robit?

Odpoveď

Prvá časť otázky: beta blokátory zvyšujú pohotovosť mastocytov a bazofilov k degranulácii a uvoľňovaniu mediátorov alergickej reakcie a tým teoreticky zvyšujú možnosť nežiadúcich alergických reakcií pri užívaní špecifickej alergénovej imunoterapie. Na druhej strane v prípade nutnosti liečebného zásahu pri vážnejšej alergickej reakcii by mohli antagonizovať alebo aspoň oslabovať účinok podaných liekov. Druhá časť otázky: Váš problém je naozaj nepríjemný a je možné, že kontakt s PNC a príbuznými preparátmi naozaj nebude ani v budúcnosti možný. Hyposenzibilizácia na PNC sa síce v minulosti skúšala, ale len s prechodným efektom. V každom prípade by však bolo potrebné presnejšie vyšetriť momentálny stav reaktivity na PNC a to kožný mi testami i vyšetrením špecifických protilátok. Kožné testy (aspoň v SR) robia väčšinou dermatologické oddelenia a realizujú sa počas krátkej hospitalizácie. Podľa ich výsledku sa bude možno dať reálnejšie odhadnúť riziko pri manipulácii s liekom.