Moja kamaratka, ma uz asi dva roky cervene skvrny,pupienky alebo vyrazky, no nie je to akne. Ale podla dostupnych fotografii z internetu sa to podoba na Rosaceu. Doposial jej to nikto nediagnostikoval. Pred 2 rokmi uzivala Cilest a po doporuceni lekara uz

Otázka

Moja kamaratka, ma uz asi dva roky cervene skvrny,pupienky alebo vyrazky, no nie je to akne. Ale podla dostupnych fotografii z internetu sa to podoba na Rosaceu. Doposial jej to nikto nediagnostikoval. Pred 2 rokmi uzivala Cilest a po doporuceni lekara uziva Diane. Diane uzivala aj pred Cilestom a problemy tohto druhu nemala. Vyskusala akupunkturu, cinsku medicinu, a posledne 3 mesiace si denne potiera tvar Trimovate kremom, po ktorom zatial nevidi zlepsenie. Dnes rano vstala so zhorsenym vyskytom cervenych skvrn a cervenymi ocami a palenie tvare. Doposial ziadne krevne vysetrenia neabsolvovala,nakolko vseobecny lekar usudil, ze to nie nutne. Trva to uz 2 roky.

Odpoveď

Nepíšete, či vaša priateľka navštívila kožného lekára, ktorý v prvom rade je kompetentný stanoviť diagnózu a určiť liečbu. Prejavy kožných ochorení nie je možné diagnostikovať na diaľku a takisto nie podľa fotografií z internetu. Existuje množstvo veľmi podobných kožných prejavov u rôznych ochorení a rozlíšenie nie je vždy ľahké. V každom prípade si vyžaduje odborníka. Pri liečbe týchto ochorení sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou, lebo často krát je potrebné vyskúšať niekoľko liečiv, kým sa nájde to pravé. Nie je to však prejav neistoty lekára, alebo nesprávnej diagnózy, ale individuálnej reaktivity kože na jednotlivé liečebné prostriedky.