Mám 18 rokov, za v priebehu posledného roka som absolvovala dve operácie, pri prvej som prišla o slepák a cystu s vaječníkom, pri druhej mi odstraňovali zrasty - dôsledok prvej operácie. Od poslednej operácie som pravidelne každé dva až tri týždne chorá,

Otázka

Mám 18 rokov, za v priebehu posledného roka som absolvovala dve operácie, pri prvej som prišla o slepák a cystu s vaječníkom, pri druhej mi odstraňovali zrasty - dôsledok prvej operácie. Od poslednej operácie som pravidelne každé dva až tri týždne chorá, mám teploty, zdurené uzliny, zapálené a zahnisané hrdlo, opakovane som prekonala zápal močových ciest. Moja lekárka to lieči vždy paralenom a teplým čajom, pred každou operáciou mi povedala, že mám brušnú chrípku. zaujímalo by ma preto, aké lieky mám užívať aby sa môj zdravotný stav dostal opäť do normálu, lebo takto mi to vážne sťažuje život. Poslednú operáciu som prekonala 11/08.

Odpoveď

Každá operácia (vrátane anestézy) je vážny zásah do organizmu, čo sa môže prejaviť prechodne zníženou obranyschopnosťou proti bežným infekciám. Vhodné by bolo vyšetrenie imunitného stavu organizmu a následne liečba na úpravu imunitného stavu cestou imunológa. Ale môžete skúsiť najskôr aj sama niektorý z bežne dostupných prípravkov, ktoré si môžete kúpiť aj s návodom na používanie v lekárni- napr. na báze imunoglukanu. V prípade, že by efekt nebol dostatočný, by bolo naozaj vhodné imunologické vyšetrenie.