Minulý rok som bola na vyšetrení u alergológa, nakoľko som mala ťažkosti ako svrbenie nosa kýchanie a hromadenie hlienov v nosohltane. Po absolvovaní testov mi zistili,že som alergická na prach, roztoče, pele burín a obilia raž. Pani doktorka mi predpísal

Otázka

Minulý rok som bola na vyšetrení u alergológa, nakoľko som mala ťažkosti ako svrbenie nosa kýchanie a hromadenie hlienov v nosohltane. Po absolvovaní testov mi zistili,že som alergická na prach, roztoče, pele burín a obilia raž. Pani doktorka mi predpísala FIXONASE -sprej do nosa, keď som jej povedala že mi sprej nepomáha a naďalej trpím spomínanými ťažkosťami predpísala mi imundon. Najviac sú mi nepríjemné hlieny v nosohltane. Hromadenie hlienov sa mi zhoršuje v zimnom období, neviem či je to spôsobené vykurovaním miestností, hlavne ráno keď vstanem je to najhoršie.

Odpoveď

Chronická nádcha so zatekaním hlienov (tzv. zadná nádcha) je naozaj veľmi nepríjemný a liečebne dosť ťažko zvládnuteľný problém. U väčšiny pacientov sa častejšie vyskytuje v chladných obdobiach roka a hlavne vtedy, keď je vlhké a sychravé počasie. Liek typu Flixonase je však v skutočnosti jednou z mála možností, ako aspoň zmierniť tieto ťažkosti. Preto ak Vám nevyhovovalo Flixonase, je možné vyskúšať iné prípravky podobného druhu. Požiadať o ne ale musíte svojho alergológa. Takisto sa dá liečba doplniť aj užívaním protialergických liekov celkovo- v tabletách. U niektorých pacientov býva úspešné preplachovanie nosohltanu minerálnymi vodami, ale to sa treba naučiť- najlepšie cestou ORL lekára.