Môj otec, ktorý má 60 rokov, bol pred tromi rokmi diagnostikovaný na rakovinu hrubého čreva, pričom bol podrobený operácii a už tretí rok berie rôzne druhy chemoterapií. V súčasnej dobe je jeho veľký problém jazyk, ktorý má pri koreni úplne obnažený až d

Otázka

Môj otec, ktorý má 60 rokov, bol pred tromi rokmi diagnostikovaný na rakovinu hrubého čreva, pričom bol podrobený operácii a už tretí rok berie rôzne druhy chemoterapií. V súčasnej dobe je jeho veľký problém jazyk, ktorý má pri koreni úplne obnažený až do živého resp. má obnažené nervy a preto sa nevie vôbec najesť, resp. má veľké problémy jesť a hovoriť, pretože stále ako on povie dostane ranu do jazyka, akoby s elektrikou. Problémy s jazykom mal už pred tým ako ho diagnostikovali na rakovinu hrubého čreva, ale až doteraz stále či už obvodný lekár alebo špecialista oknkolôg mu stále na to dajú len nejakú vodičku, sirup resp. gel, ale toto mu vôbec nepomáha.

Odpoveď

Problémy so sliznicami pri chemoterapii bývajú pomerne časté- nežiadúce účinky na sliznice majú viaceré protirakovinové lieky. Samozrejme, ak už niekto problémy tohto druhu mal predtým, môžu byť pri chemoterapeutikách ešte horšie. Onkológovia majú obvykle s týmito prejavmi dostatok skúseností. Ale priamymi odborníkmi na sliznicu dutiny ústnej sú ORL lekári a stomatológovia (zubári). Je pravda, že nie všetci stomatológovia sa týmto problémom venujú, ale obvykle v každom regióne sa niekto taký nájde. Je možné sa obrátiť aj na najbližšie vyššie stomatologické pracovisko (napr. vo fakultných nemocniciach), prípadne na podobné pracovisko ORL.