Moj problem je, ze od septembra som prekonala uz dve brusne chripky (tyzden po sebe) a teraz mam práve tretiu chrípku. Ide o to, ze cez prvu chripku som brala antibiotika Penbene, tie nezabrali, tak mi doktorka dala silnejsie (neviem nazov) a tie som bral

Otázka

Moj problem je, ze od septembra som prekonala uz dve brusne chripky (tyzden po sebe) a teraz mam práve tretiu chrípku. Ide o to, ze cez prvu chripku som brala antibiotika Penbene, tie nezabrali, tak mi doktorka dala silnejsie (neviem nazov) a tie som brala viac ako tyzden. Do dvoch tyzdnov som ochorela znova a dostala som dalsie trojdnove antibiotika. napuchlo mi brucho - doktorka mi npovedala o probiotikach. Nebola som este doliecena, ale dalsie antibiotika som odmietla (koli problemam s bruchom) zacala som brat probiotika (tie beriem dodnes) a problemy presli. Teraz mam tretiu chripku, ktora zacala uz pred troma tyzdnami silnym a drazdivym prieduskovym kaslom. Myslim, ze mam oslabenu imunitu z tych antibiotik predtym, tak som odmietla liecbu antibiotikami. Uz tyzden sa liecim, ale kasel je stale natolko drazdivy, ze celu noc prekaslem. Doktorka mi predpisala Erdomed granulat a Clarinase tablety. Sama beriem este tablety Propolis pre zlepsenie imunity. Chcem sa opytat, ci sa musim liecit antibiotikami, kedze kasel trva uz tri tyzdne (dokonca vykasliavam aj husty hlien z priedusiek), pretoze sa bojim, ze mi tie antibiotika sice teraz pomozu, ale tak ako doteraz, budem do dvoch tydnov opät chora. Ako inak si mozem zarucene zlepsit imunitu a uzdravit sa - skusam uz striedave sprchy, naparovanie, vetranie, 2l denne roznych bilinkovych cajov.

Odpoveď

Vo Vašej otázke sa skrýva niekoľko problémov. Prvý je ten, že ľudia všeobecne akúkoľvek virózu nazývajú „chrípkou“. Druhý, že na virózu žiadne antibiotiká v skutočnosti nezaberajú a preto sa často siaha k ich výmene, čo je úplne zbytočné a to tzv. “zabratie“ tých ďalších antibiotík spočíva často v tom, že viróza už sama ustúpi. Samozrejme, môže sa stať, že sa pridruží bakteriálna infekcia, ktorá má svoj odraz v krvi a dá sa rozpoznať aj podľa určitých príznakov (napr. podľa pridruženia hnisavého vykašliavania alebo hnisavého nosného sekrétu) a vtedy sú antibiotiká ozaj potrebné. Čiže je celkom správne, že sa pokúšate zvládnuť ochorenie bez antibiotík, najmä ak nie sú teploty. Kašeľ pri viróze môže pretrvávať dosť dlho -aj do 3 týždňov. Ak by to bolo ešte dlhšie, potom treba navštíviť lekára a podstúpiť prípadne aj odborné vyšetrenie na pľúcnej ambulancii a RTG sn.pľúc. Na povzbudenie imunitného systému po opakovaných ochoreniach a už spomenutých antibiotikách je vhodné používanie probiotík, prípadne aj preparátov na báze imunoglukanu, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni. A samozrejme dostatok vitamínov, dostatočný oddych a pohybová aktivita na čerstvom vzduchu.