Keď vypijem nejaký alkoholický nápoj aj s malým množstvom alkoholu, napr. malý pohár piva, vína a pod. prejaví sa u mňa za pár minút reakcia - na tvári sa mi objavia biele pľuzgiere,ktoré však nesvrbia, občas mi stŕpnu horné ďasná. Reakcia trvá 30 - 45 mi

Otázka

Keď vypijem nejaký alkoholický nápoj aj s malým množstvom alkoholu, napr. malý pohár piva, vína a pod. prejaví sa u mňa za pár minút reakcia - na tvári sa mi objavia biele pľuzgiere,ktoré však nesvrbia, občas mi stŕpnu horné ďasná. Reakcia trvá 30 - 45 minút, potom zmizne. Mám 45 rokov, som len príležitostná konzumentka alkoholu. Je to veľmi nepríjemné keď som niekde v spoločnosti. Liečila som sa na helicobacter, teraz sa neliečim na nič, neberiem žiadne lieky. Už sa mi to stávalo aj v minulosti, potom to prešlo, teraz sa mi to stáva vždy a je to dosť intenzívne, takže v spoločnosti si nemôžem dovoliť žiadny alkohol. Zaujímalo by ma, či je to alergia, alebo niečo iné. Zatiaľ som nenavštívila žiadneho odborníka, neviem či sa obrátiť na alergológa, alebo dermatológa.

Odpoveď

Môže sa jednať o alergiu na niektoré zložky alkoholických nápojov, alebo aj o tzv. histamino-liberačnú reakciu, kedy k uvoľneniu látok, ktoré sa podieľajú na tejto reakcii dochádza nealergickým mechanizmom. V každom prípade je nutné vystríhať sa konzumácie, kým problém trvá. Jeho vznik by mohol súvisieť s infekciou helicobacterom, alebo inou tzv. fokálnou infekciou. Odborníka by bolo však vhodné navštíviť v každom prípade. Môže to byť alergológ aj dermatológ, prípadne obaja. Tým skôr, že tieto kožné prejavy môžu byť i sprievodným prejavom niektorých celkových ochorení, napr. reumatických chorôb alebo ochorení štítnej žľazy.