Už vyše dvoch mesiacov mám zvýšenú teplotu tak cca 37,5 st. za posledné 2 mesiace som vybrala trojo antibiotík, najskor som mala zápal maternice, chvíľku na to kašel a teraz bolesť v hrdle. Cítim sa taka slaba, potím sa, občas mám také ako závrate. Brali

Otázka

Už vyše dvoch mesiacov mám zvýšenú teplotu tak cca 37,5 st. za posledné 2 mesiace som vybrala trojo antibiotík, najskor som mala zápal maternice, chvíľku na to kašel a teraz bolesť v hrdle. Cítim sa taka slaba, potím sa, občas mám také ako závrate. Brali mi krv hepatálne testy, krvny obraz no výsledky boli v poriadku.

Odpoveď

V prípade zápalových ochorení alebo pretrvávajúcich zvýšených teplôt je vhodné urobiť viacero vyšetrení zameraných na prítomnosť alebo stav po prekonaní niektorých infekcií, ktorých prítomnosť sa dá zistiť podľa hladiny protilátok v krvi, a prípadne podľa potreby i imunologické vyšetrenie. Spomínané infekcie (napr. chlamýdiové, Ebstein -Barrovej vírusom alebo cytomegalovírusom) sú v populácii bežné, ale u niektorých jedincov môžu vyvolať pretrvávajúce príznaky v zmysle únavnosti a zvýšených teplôt, prípadne sa môžu prejaviť opakovanými zápalovými ochoreniami dýchacích ciest alebo iných orgánových systémov, keďže môžu vyvolať i prechodný pokles obranyschopnosti. Liečba potom závisí od zistenej príčiny.