Môj syn má 4,5 r. V 3 rokoch nastúpil do MŠ,kde po 3 mesiacoch mal 1.krát zápal stredného ucha(december), potom mal nevysvetliteľné jednodňové teploty, v apríli dostal zasa 2.krát zápal stredného ucha,potom sme boli zaočkovaný proti pneumokokom, potom bol

Otázka

Môj syn má 4,5 r. V 3 rokoch nastúpil do MŠ,kde po 3 mesiacoch mal 1.krát zápal stredného ucha(december), potom mal nevysvetliteľné jednodňové teploty, v apríli dostal zasa 2.krát zápal stredného ucha,potom sme boli zaočkovaný proti pneumokokom, potom bol 2-3 týždne doma, išiel do škôlky a po1-2 dňoch opäť nádcha a teplota. Dostali sme sa k imunologičke a tá nám najprv predpísala Aerius 3 ml/deň, zistilo sa že má alergiu na prach, psa, púpavy a margaréty. Od septembra potom už MŠ nenavštevoval aby sme sa vyhli zbytočným zápalom, po 6 mesiacoch ochorel a mal chytené priedušky a pani doktorka imunologička nám hneď predpísala Flixotide a Ventolin, mám pocit ako keby to bola zbytočne prehnaná reakcia zo strany imunologičky, keďže posledné obdobie bolo všetko v poriadku.

Odpoveď

V čase, kedy malo dieťa ťažkosti, zrejme Ventolin a Flixotide boli pravdepodobne primeranou liečbou. Dĺžka podávania týchto liekov u alergických detí sa riadi podľa vývoja alergických príznakov. V prípade príznakov svedčiacich pre prieduškovú astmu sa v nich pokračuje dlhodobo (Flixotide pravidelne a Ventolin len podľa potreby pri stavoch zhoršenia). Včasné nasadenie tejto liečby je dôležité na zabránenie rozvinutia závažnejšieho priebehu ochorenia. Jedným z dôležitých prejavov prieduškovej astmy u detí, ktorý signalizuje potrebu pravidelnej liečby, je kašeľ prípadne i sťažené dýchanie po námahe.