Poprosim Vas o nazor o postupe liecby mojho 2-rocneho syna. V 8-mesiaci mal silnu reakiu po TBC vakcinacii. Boli sme hospitalizovany v Dolnom smokovi, mal nasadeny Nidrazid a Benemicin (vybrali sme plnu davku), a na drenaz uzlin sme boli v Martine. Po uko

Otázka

Poprosim Vas o nazor o postupe liecby mojho 2-rocneho syna. V 8-mesiaci mal silnu reakiu po TBC vakcinacii. Boli sme hospitalizovany v Dolnom smokovi, mal nasadeny Nidrazid a Benemicin (vybrali sme plnu davku), a na drenaz uzlin sme boli v Martine. Po ukonceni liecby mal zistenu znizenu bunkovu imunitu (IgA 0,07/ IgG 2,33 - 11.03.08), bol nasadeny Bronchovaxon - kontrola 07.10.08 IgA 0,11 / IgG 2,8. Opakovana kontrola bola 22.01.09 - IgA 0,07/ IgG 2,7 (S gamablobulin 2,5 -norma 6,0-12,8). Teraz maly berie Aerius, az na mensie sopliky, ktore sme zvladli sa maly zdravotne celkom drzi. Ma stariu sestru , ktora chodi do skolky. Obaja rodicia sme alergici - ja mam sezonnu sennu nadchu, manzel je navstevujem imunoalergologa. Nas imunoalergolof nam navrhuje podanie Flebogammy 1,0g (2 ampulky á 0,5g a potom s postupny zvysovanim davky po dobu 4 tyz.).

Odpoveď

Závažnejšie reakcie po BCG vakcinácii sa často spájajú s tzv. primárnymi imunodeficienciami, čiže s vrodenými poruchami v niektorej zložke imunitného systému. Uvádzate, že u synčeka bol zistený bunkový imunodeficit, ale súčasne hodnoty, ktoré ste uviedli, sa týkajú výlučne len tzv. humorálnej (protilátkovej), teda nie bunkovej imunity. Pritom imunitný systém tvorí navzájom previazaný celok a viaceré poruchy ( najmä tie primárne), sa týkajú viacerých jeho zložiek. Z toho vyplýva, že poskytnuté informácie nie sú kompletné a preto nemôžem zaujať k predmetu Vašej otázky jednoznačné stanovisko. Pomerne podstatnou informáciou je totiž hodnota počtu buniek, ktoré sú zodpovedné za tvorbu protilátok, t.j. tzv. CD19+ B lymfocytov (vyšetrovaných v rámci panelu bunkovej imunity).