Dcera, ktora ma 10 mesiacov trpi svrbenim pokozky hlavy a zatylku. Je to uz niekolko mesiacov, ale niekedy to trva 2-3 dni a potom ju nesvrbi i tyzden. Svrbi ju niekdy cez den, no prevazne vecer, ked je v postielke. Svrbenie pokozky trva niekdy i pol hodi

Otázka

Dcera, ktora ma 10 mesiacov trpi svrbenim pokozky hlavy a zatylku. Je to uz niekolko mesiacov, ale niekedy to trva 2-3 dni a potom ju nesvrbi i tyzden. Svrbi ju niekdy cez den, no prevazne vecer, ked je v postielke. Svrbenie pokozky trva niekdy i pol hodinu. Oblecenie a pradlo ma 100% bavlnene. Jest jej chuti velmi dobre. Kedze je alergicka na formuly- tak poje Sojove mlieko- tiez formula pre kojencov. Lekar vravel, ze viacero deti to trapi- liecbu nemala ziadnu. Doteraz prekonala: zapal priedusiek -asi pred mesiacom. Bola preliecena ATB. Niekolkokrat bezne detske ochorenia( upchaty nos a kasel). Prasok pouziva detsky od malicka( zn. Fairy). Skusali sme i prasok zmenit, kupat len v cistej vode, ci s detskym mydlom, len s olejcekom, s detskym samponom, tiez sme skusali davat po kupani olejcek alebo indulonu, ale zda sa ze priznaky su stale rovnake a nepomaha nic.

Odpoveď

Myslím, že je naprosto nutné navštíviť odborného kožného lekára. Najčastejšie sa tieto príznaky spájajú s atopickou alebo tzv. seborrhoickou dermatitídou (resp. ich kombináciou) a nutná je liečba u odborníka. Následne po zvládnutí lokálnych príznakov bude možno potrebné alergologické vyšetrenie.