Som dispenzar na imunolog. a alergolog. ambulancii AB stredne tazka perzistujuca. T.c. mam vyraznejsie pokaslavanie cez den, liecba ANT. pre nalez streptococcus viridans a neisseria pharyngis, Po 3 antibiotikach od decembra opakovane pozitivne sputum. Ked

Otázka

Som dispenzar na imunolog. a alergolog. ambulancii AB stredne tazka perzistujuca. T.c. mam vyraznejsie pokaslavanie cez den, liecba ANT. pre nalez streptococcus viridans a neisseria pharyngis, Po 3 antibiotikach od decembra opakovane pozitivne sputum. Ked pracujem v praci s papierom citim palenie na perach, ako keby tam bolo mnozstvo prachu a tak isto aj na rukach. Okrem liecby AB beriem 1x Aerius 5 mg. vecer po ktorom ulava tak asi do 10 hod rana. Liecba antibiotika ani na escherichia coli nezabrala.

Odpoveď

Neisseria pharyngitis a streptococcus viridans predstavujú bežne prítomnú, a len fakultatívne patogénnu ( čiže väčšinou nepatogénnu) flóru v horných dýchacích cestách. Čiže jej pretrvávanie po ATB liečbe nepredstavuje známku ochorenia. V prípade kontaktu s alergénmi a alergických prejavov v práci je vhodnejšie používať Aerius ráno, nie večer. Ak na Vás Aerius pôsobí tlmivo (t.j. ak by ste boli po užití tab. v práci ospalý), dá sa vymeniť za iné antihistaminikum.