Mávam časté gyn.mykozy a poslali ma na imunologiu. Urobili mi krvné testy, výtery a včera som absolvovala kožné testy. Lenže tie testy boli neplatné, ako to povedala p.doktorka, pretože tá posledná kontrola nebola „dosť červená“ (vyzerala len akoby ma poš

Otázka

Mávam časté gyn.mykozy a poslali ma na imunologiu. Urobili mi krvné testy, výtery a včera som absolvovala kožné testy. Lenže tie testy boli neplatné, ako to povedala p.doktorka, pretože tá posledná kontrola nebola „dosť červená“ (vyzerala len akoby ma poštípol komár) a že vraj to musí byť veľmi – veľmi červené. Povedala mi, že určite som užila nejaké lieky pred testami, lenže ja som žiadne lieky neužila, (iba vaginálny gél, ktorý aplikujem preventívne, ale predpokladám, že to nemôže byť príčinou, nakoľko je to lokálne, nemá vplyv na organizmus.) a aj bolo mi jasne povedané, že pred testami 10 dní žiadne antihist., lieky na spanie, a pod. neužívať. Tak sa chcem spýtať, že čo môže byť príčinou, že testy boli neplatné? Krvné testy, imun.vyšetrenia boli v poriadku, výsledky v norme.

Odpoveď

Výsledky kožných testov ovplyvňuje pomerne dosť faktorov, z ktorých nie všetky sú v danej situácii známe. Závisia nielen od prítomnosti alergie, ale i od reaktivity kože, ktorá môže byť ovplyvnená napr. u citlivejších pacientov aj predchádzajúcim používaním antihistaminík, aj keď doba vysadenia pred testami bola primerane dlhá,ďalej momentálnou hormonálnou situáciou, resp. inými variabilnými vplyvmi na organizmus. Ak je dôvodné podozrenie na alergiu, je možné ich v určitom časovom odstupe opakovať alebo sa pokúsiť vyšetriť alergiu z krvi- čo je v dnešnej dobe už možné- vyšetrením tzv. špecifických IgE.