Bola mi novodiagnostikovana astma. Nic blizsie o tom neviem, mam iba diagnozu zaver, ktora obsahuje len oborne skratky ktorym nerozumiem a chcela by som vediet ich vyznam, preto sa obraciam na Vas ci by ste mi v tomto vedeli poradit viac. Ohladom-Zaver di

Otázka

Bola mi novodiagnostikovana astma. Nic blizsie o tom neviem, mam iba diagnozu zaver, ktora obsahuje len oborne skratky ktorym nerozumiem a chcela by som vediet ich vyznam, preto sa obraciam na Vas ci by ste mi v tomto vedeli poradit viac. Ohladom-Zaver diagnozy takto znie: RINOALERGOZA, BHR stredne tazky stupen., novodiagnostik.AB, RIDC v atop.terene.

Odpoveď

RINOALERGOZA znamená alergickú nádchu, AB je bronchiálna astma (vo Vašom prípade novozistená); BHR je bronchiálna hyperreaktivita, ktorá je sprievodným znakom bronchiálnej astmy a znamená zvýšenú dráždivosť priedušiek na rôzne vplyvy (alergény aj nešpecifické faktory,ako je chlad,chemikálie, vône a pod.) Čo znamená RIDC, neviem. Niektoré skratky nie sú všeobecne používané a lekári si ich individuálne vytvárajú; a táto zrejme patrí medzi ne. Atopický terén znamená alergický terén- resp. osobu s alergickou dispozíciou. Mám však k Vašej otázke jednu pripomienku: toto sú otázky, ktoré ste hneď, alebo pri najbližšej nasledujúcej návšteve, mali položiť lekárovi, ktorý skratky použil. Je Vaším právom dozvedieť sa o Vaše chorobe zrozumiteľným spôsobom všetky informácie. Nie je najsprávnejšou cestou hľadať vysvetlenie inde.