Ohladom alergie na mlieko alebo ako som sa na internete docital, neznasanlivosti alebo intolerancii na laktozu. Uz dlhsiu dobu pozorujem problemy pri traveni, najprv som nevedel urcit cim je to sposobene ale mam podozrenie, ze je to mliekom a mliecnymi vy

Otázka

Ohladom alergie na mlieko alebo ako som sa na internete docital, neznasanlivosti alebo intolerancii na laktozu. Uz dlhsiu dobu pozorujem problemy pri traveni, najprv som nevedel urcit cim je to sposobene ale mam podozrenie, ze je to mliekom a mliecnymi vyrobkami. Napr. som si vecer urobil teple kakao a pripadalo mi to ako keby mnou len preletelo. Dalej mi to sposobilo krce a bolesti v zaludka. Tak isto aj po kave s mliekom pocitujem potreby ist viac krat na wc ako je normalne, zvlastne naduvanie a krce. Mohlo by to byt sposobene alergiou na mlieko, ako sa to da zistit? A musim vylucit vsetky mliecne vyrobky?

Odpoveď

Problematika potravinovej intolerancie/alergie (čo sú dve rôzne veci) patrí do rúk gastroenterológa a imuno-alergológa. Optimálne je, ak sa realizuje jedno i druhé vyšetrenie a výsledky sa zhodnotia oboma odborníkmi. Podľa ich záveru sa potom určí charakter a stupeň poruchy a stanoví sa vhodná diéta.