Mam 22. Už velmi dlho si neviem rady z ekzemom. Navstivila som nejednu koznu lekarku, imunologicu ambulanciu. Diagnoza: eczema chronicom dig. manuulare, L30/mikrobaile, neumulare susp. lieky : protopic 0,1-ani po 10 dnoch nezlepsenie, fuccidin tiez nic,

Otázka

Mam 22. Už velmi dlho si neviem rady z ekzemom. Navstivila som nejednu koznu lekarku, imunologicu ambulanciu. Diagnoza: eczema chronicom dig. manuulare, L30/mikrobaile, neumulare susp. lieky : protopic 0,1-ani po 10 dnoch nezlepsenie, fuccidin tiez nic, jednine co mi pomaha je elocom, ktory je hormonalny a mala by som ho obmedzovat pretoze ho pouzivam ako rychlu pomoc uz takmer 8 aj viac rokov. Moj zdravotny stav : od narodenia mam velke madle, angina 2 rocne niekedy ani raz za rok. Priedusky a hrdlo dost casto. Pred 3 rokmi problemy s pletou, ktore ustupili-zmizli po nasadeni HAK. Aktualny problem: zacalo to pred cca 8 rok ked som mala na prste pravej ruky mapu posypanu pluzgierikmi, neskor sa extremne vysusila az sa mi tvorili ragary, dnes to mam na vsetkych prstoch okrem toho jedneho kt je najmenej zasiahnuty, su to flaky cervene, svrbia, mokvaju, posypane pluzgiere, supu sa mierne,ak ich pomastim elocom.a zmiznu.N aurcity cas,Takmer vsetko dnes robim v rukaviciach aj saponaty mi drazdia no aj ked si davam pozor ekzem sa objavi. Vlani lete som mala problem z pluzgiermi na vonkaj posve (pripisovala som to zvysenenu znecisteniu prostredia a velky prisun jahod-ako dost alergene. Po nadmiernej hygiene mi to zmizlo. No kazdy mesiach sa mi to objavilo a zmizlo az po alpikovani lieku prespisanym od gynekologa. Pred pol rokom sa mi po pouzivani summamed objavili podobne problemy pri vchode do posvy aj sa mi objavili cervene pluzgieriky a svrbeli, palili.Dnes na lavej, menej na pravej a predkolenia velmi svrbia vzniknute mapy palia,neskor sa ukludia a takmer nic nevidno, a potom opät, neviem si pomoct a stale to rozskrabem. Myslim si, ze problem je niekde vnutri v tele, strava. Uz som uvazovala aj nad tvrdou vodou na intraku a nevhodne podmienky na intraku, stare madrace, periny si nosim svoje.

Odpoveď

Bohužiaľ s liečbou ekzému Vám neporadím, najmä pri komplikovanejších prípadoch je to naozaj predovšetkým doména dermatológa.Pokiaľ ide o vplyv stravy na zhoršenie, je možný, ale najlepšie to vypozoruje sám pacient.Mali by ste si zapisovať prípadné súvislosti zhoršenia ekzému so stravou a tie potraviny potom obmedziť až dočasne vylúčiť zo stravy. Pokiaľ ide o opakované, pravdepodobne kvasinkové zápaly slizníc, je to dnes bežný problém, najmä u alergikov. V tom by Vám mohol pomôcť imunológ jednak pátraním po prípadnom podiele alergie na tomto probléme a jednak vyšetrením imunologického statusu a pokusom o jeho ovplyvnenie a posilnenie.