Mam sestru, ktora ma stredne tazku perzistujucu astmu, ale bohuzial uplne sa odmieta liecit. Ide o to, ze trpi paranoidnou schizofreniou a je presvedcena, ze vsetky inhalacne lieky obsahuju bojove latky, napriklad fosgen. Jej stav sa ale poslednou dobou z

Otázka

Mam sestru, ktora ma stredne tazku perzistujucu astmu, ale bohuzial uplne sa odmieta liecit. Ide o to, ze trpi paranoidnou schizofreniou a je presvedcena, ze vsetky inhalacne lieky obsahuju bojove latky, napriklad fosgen. Jej stav sa ale poslednou dobou zhorsuje, cele dni a noci prekasle, piska jej v hrudniku, niekedy lapa po dychu, spava v polosediacej polohe. Psychiatri nam povedali ze je farmakorezistentny pacient, uzivala uz prakticky vsetko, co je dostupne, aj elektrosoky, ale stav sa iba mierne upravil. Psychiater nam nevie pomoct, ako ju prinutit inhalovat lieky, kedze veri, ze su plne otravnych plynov. Mame doma uz Foster, Seretid 250, Symbikort 200/6, Ventolin. Niekedy je ochotna pouzit spreje, ak ich najprv vdychnem ja. Ja vsak astmou netrpim. Preto sa chcem opytat v zaujme zachrany zivota svojej sestry, lebo sa iste raz zadusi-existuje aj nejaky iny typ liecby ako inhalacna? Kedysi uzivala Singulaire, ten jej uz nepomaha. Ma este Aerius, ani ten nepomaha. Dalsia otazka je, ci sa mi moze nieco stat, ako budem niektory z tych sprejov pouzivat, aj ked netrpim astmou? Sestra je niekedy ochotna liek vdychnut, ak jej dokazem, ze sa mi z neho nic nestalo. Ak to odmietnem, znamena to, ze je plny fosgenu alebo sarinu. To je potom dost narocne. Ma zistenu alergiu na roztoce (opatrenia sme urobili), plesne Alt.a Clad.(neviem, co to znamena, neviem, ci som to napisala spravne), jelse a Artemisiu. Problemom je to, ze sprej sa neda tajne rozpustit v caji ako antipsychotika, musi ho vdychnut vedome. Budem velmi rada, ak vas napadne co i len drobnost, ako by sa to dalo zlepsit. Psychiatricke lieky uziva-Zyprexa 25mg vecer, Zeldox 40-0-60mg, prothazin podla potreby.

Odpoveď

Ide skutočne o vážny problém a iste nie je riešenie v tom, aby ste Vy užívali inhalačné lieky, ktoré nepotrebujete, aby sa Vaša sestra nebála ich použiť.To sa môže urobiť v ojedinelých prípadoch ale nie stále. Riešenia treba hladať inde a boli by nasledovné: 1.Existujú inhalačné lieky v práškových kapsliach ( Formoterol a Miflonid) kde každú kapslu si pacient vkladá do mechanického inhalátora, prepichne a potom obsah vdýchne.Mohla by mať k tomuto systému väčšiu dôveru, lebo si môže zopár kapslí aj rozobrať, vysypať a pozrieť sa, čo tam je. Symbicort a Seretide Discus sú síce tiež práškové inhalátory, ale tam pacient dnu nevidí- takže ak by sa to dalo riešiť používaním hore uvedenhých liekov, bolo by to optimálne. Je to dostatočne účinná kombínácia, ktorá je vlastne identická so Symbicortom, len v inej liekovej forme. 2.V prípade , že sa sestra nedá nahovoriť na žiadne inhalačné lieky, treba využiť kombináciu tabliet- ale nie samostatne- opakujem- kombináciu. Napr. Aerius+ Singular+ Euphyllín 2x300 mg + Spiropent 2x1 tab. Mohlo by to fungovať ako náhrada inhalačnej liečby.A v prípade zhoršenia stavu krátkodobo Prednizon 40 mg cca 5-7 dní. 3. Ak by vaša sestra spĺňala kritériá, je možné ju nastaviť na liek Xolair, čo je najnovšia modalita liečby ťažkej astmy nereagujúcej na liečbu (alebo ak sa bežná liečba z nejakých obj. dôvodov nedá podávať). Sú to injekcie, ktoré sa podávajú u alergológa alebo pneumológa podľa hmotnosti pacienta a podľa hodnoty tzv. celkového IgE v intervaloch 2-4 týždne dlhodobo. Tento liek schvaľuje hlavný odborník v odbore klinická imunológia a alergológia alebo pneumológia na požiadanie príslušného špecialistu.Ak by sa nedosiahla inou cestou stabilizácia stavu Vašej sestry, je možné požiadať o výnimku dokonca aj keby nespĺňala celkom bežné indikačné kritériá pre tento druh liečby. Jedným z uvedených spôsobov by sa iste dalo dosiahnuť zlepšenie stavu Vašej sestry.