Mam recidivijúci herpes na genitálich už 4 roky,do roka sa mi opakuje 12 až 15 krát, bral som Valtrex 500 mg, ale to mi pomáha iba pri hojení, okrem toho mávam aj herpes na ústach 3 krát do roka a zmutovaný herpes na prste 1-2 krát do roka, bol som prelie

Otázka

Mam recidivijúci herpes na genitálich už 4 roky,do roka sa mi opakuje 12 až 15 krát, bral som Valtrex 500 mg, ale to mi pomáha iba pri hojení, okrem toho mávam aj herpes na ústach 3 krát do roka a zmutovaný herpes na prste 1-2 krát do roka, bol som preliečený imunologom, bral som Isoprinosine 3 mesiace a zaver je, že imunita je bez poruchy, momentálne beriem homeopatika Engystol každý deň jednu tabletku, je to lepšie, ale problémy sú aj naďalej asi tak z tretiny, chcel by som radu,ako by som mohol tento vírus obmedziť alebo minimalizovať, okrem toho mávam aj bradavičky buď na päte, ktoré chytím niekde v posilovni, potom sa mi opakujú aj pri genitaliach 2 krát do roka a ešte sa liečim na hemeroidy, postupne ambulantne.

Odpoveď

Tzv. genitálny herpes patrí medzi veľké liečebné problémy. Valtrex a isoprinosine patria do arzdenálu používaných liekov, neberú sa však jednorazovo ale v kúrach, ktoré sa v určitých intervaloch opakujú, v závislosti od frekvencie a závažnosti prejavov. Bradavičky sú tiež prejavom vúrusovej infekcie kože tzv. papilóma vírusom a tiež sa pri liečebnom ovplyvnení tohto stavu používa celkovo isoprinosine(lokálne sa ošetrujú dermatológom napr. zmrazením). Postupy a lieky používané pri týchto chronických recidivujúcich vírusových infekciách sú imunologické, aj keď málokedy sa zistí v krvi celková porucha imunity. Napriek tomu imunomodulačná liečba tieto stavy väčšinou ovplyvňuje pozitívne. Ide tu aj o protivírusový efekt (isoprinosine, Valtrex) a o efekt na lokálnu, slizničnú imunitu,ktorú však vyšetrujú iba máloktoré pracoviská.