Chcela by som sa opýtať, či môžem užívať betaglugány alebo iné prírodné doplnky na posilnenie imunity, ak mám Sjogrenov syndróm. Posledný rok mám neustále problémy so zápalmi hrdla, mandlí, často užívam antibiotiká. Vždy som mávala aj vysoké teploty, no p

Otázka

Chcela by som sa opýtať, či môžem užívať betaglugány alebo iné prírodné doplnky na posilnenie imunity, ak mám Sjogrenov syndróm. Posledný rok mám neustále problémy so zápalmi hrdla, mandlí, často užívam antibiotiká. Vždy som mávala aj vysoké teploty, no posledné dva razy som mala celé hrdlo zapálené, ale teplotu som nemala. Čím to môže byť?

Odpoveď

Sjogrenov syndróm patrí medzi ochorenia, ktoré môžu viesť k zmenám v imunitnom systéme, keďže v ich samej podstate sú imunologické abnormality. Ďalší vplv na imunitu môžu mať lieky, ktoré sa pri liečbe tohoto ochorenia používajú. Neuvádzate však, ako ste liečená, preto sa nemôžem k tejto otázke celkom jednoznačne vyjadriť. Ovplyvňovanie imunitného stavu u týchto ochorení má určité úskalia, preto by sa malo uskutočňovať v spolupráci imunológa s reumatológom. Voľnopredajné lieky typu imunoglukanu však môžete používať bez rizika.