Moja 8-ročná dcéra má časté opakované zápaly mandlí a hrdla. Za posledný mesiac ich mala 2-krát. Včera sme boli u lekárky, mandle mala červené a potiahnuté bielymi fľakmi. Trpí tiež zatekaním hlienov v nosohltane. Chodíme aj na alergológiu. Dcéra by mala

Otázka

Moja 8-ročná dcéra má časté opakované zápaly mandlí a hrdla. Za posledný mesiac ich mala 2-krát. Včera sme boli u lekárky, mandle mala červené a potiahnuté bielymi fľakmi. Trpí tiež zatekaním hlienov v nosohltane. Chodíme aj na alergológiu. Dcéra by mala pravidelne užívať sirup Aerius, kvôli nábehu na alergiu a častým nádcham. Sirup som jej prestala dávať pred dvoma rokmi. Predtým ho užívala tiež asi 2 roky, po jeho vysadení sme nezaznamenali zhoršenie stavu. Dcéra má aj atopický ekzém (či skôr suchú pokožku na celom tele - hlavne v zimných mesiacoch). Chcem sa opýtať, či vysadenie Aeriusu môže mať vpyv na opakujúce sa angíny a môže zhoršiť prejavy atopického ekzému. Prípadne, či je vhodné dlhodobé užívanie sirupu.

Odpoveď

Vysadenie ordinovanej dlhodobej preventívnej antialergickej liečby môže mať u alergika negatívny vplyv ako na kožu, tak i na stav horných dýchacích ciest. Alergické zmeny na sliznicicach môžu viesť k zvýšenej nádchylnosti na nasadajúce infekcie. Negatívne sa uplatňuje i zatekanie hlienov z nosohltanu. Preto by ste mali dodržiavať pokyny alergológa. Lieky typu Aeriusu sa u detí bežne podávajú viac rokov.