Moj problem zacal pred pol rokom.Opakovana nadcha,silny zapal hrdla, uplne upchaty nos a prebdenne noci kvoli nemoznosti dychania nosom. Lekar mi urcil liecbu antibiotikami(3xza sebou) nic nepomohlo. Krcny lekar mi dal znovu antibiotika a kortikoidy. Poca

Otázka

Moj problem zacal pred pol rokom.Opakovana nadcha,silny zapal hrdla, uplne upchaty nos a prebdenne noci kvoli nemoznosti dychania nosom. Lekar mi urcil liecbu antibiotikami(3xza sebou) nic nepomohlo. Krcny lekar mi dal znovu antibiotika a kortikoidy. Pocas brania liekov celkom klud, potom to zacalo vsetko znova. Dalsie kortikoidy a antihistaminika. Konecne odporucana navsteva dermatologa, ktory po prick a rast teste urcil diagnozu alergia na triedu zihlavovych rastlin. Zijem na juhu Talianska a rastlina na ktoru som alergicka je tu velmi rozsirena a rozmnozuje sa po cely rok. Ked bolo uprsane pocasie pocas januara a februara mala som sa celkom dobre. Teraz sa opat objavila bolest hrdla, dokonca nevolnost,zvracanie, bolesti klbov a svalov, hlavy, neprijemny zapach sopli z nosa a hrdla, kasel, v noci nemoznost dobre dychat. Lekar mi dal znovu antibiotika. Dermatolog mi poradil vakcin na alergiu ktoru mi zistil. Prosim vas poradte mi co mam robit. Som strasne unavena, cez den si musim lahnut spat, lebo ma boli cele telo, schudla som pri tom, lebo nemam vobec apetit. Cela tato situacia posobi negativne na moju psychiku. Su vsetky tieto priznaky priznakmi alergie?

Odpoveď

Takto na diaľku je ťažké sa vyjadrovať k tomu, či všetky vaše popísané problémy sú alergického pôvodu, či sa uplatňuje aj alergia na iné alergény než len na peľ žihľavovitých rastlín, a či nie je popri tom prítomné aj iné ochorenie. Určite je potrebné urobiť aj celkové kompletné vyšetrenie- vnútorné prostredie, štítna zľaza, RTG sn.pľúc, krčné vyšetrenie...Až po vylúčení iných pridružených problémov či ochorení, je možné uvažovať o alergénovej vakcíne. Snáď by bolo lepšie obrátiť sa na alergológa, než na dermatológa, jeho pohľad na problematiku by mal byť o niečo širší.