Mám 23 rokov, beriem HAK a bola som na odbere krvi a vo výsledkoch som mala zvýšené hodnoty reaktívneho proteínu 13,38mg/l, čo som sa dočítala že je riziková hodnota na vznik krvných zrazenín atď., počas odberu som bola prechladnutá, teplota okolo 37-37,5

Otázka

Mám 23 rokov, beriem HAK a bola som na odbere krvi a vo výsledkoch som mala zvýšené hodnoty reaktívneho proteínu 13,38mg/l, čo som sa dočítala že je riziková hodnota na vznik krvných zrazenín atď., počas odberu som bola prechladnutá, teplota okolo 37-37,5. myslíte, že mi naozaj hrozí toto riziko alebo výsledok skresluje užívanie HAK a prechladnutie? Ako by som mala ďalej postupovať, môžem aj naďalej užívať HAK?

Odpoveď

C reaktívny proteín patrí medzi markery zápalového procesu v organizme. Bežne sa stanovuje na odlíšenie bakteriálnej a vírusovej infekcie. U vás išlo zrejme o miernu bakteriálnu infekciu s mierne zvýšenými hodnotami CRP. Hladina CRP sama o sebe nesúvisí so stavom nadmernej zrážanlivosti krvi resp. rizikom trombózy, najmä nie prechodné zvýšenie hladiny pri bežných infekciách.